Spotkanie z książką „System prawa żywnościowego” – Wardyński i Wspólnicy

Przejdź do treści

Spotkanie z książką „System prawa żywnościowego”

9 marca br. w siedzibie naszej kancelarii odbędzie się spotkanie z prof. dr hab. Małgorzatą Korzycką oraz dr. hab. Pawłem Wojciechowskim, autorami książki „System prawa żywnościowego”. Jest to pierwsze w Polsce tak szerokie i pogłębione opracowanie prawa żywnościowego.

Opracowanie, wydane przez wydawnictwo Wolters Kluwer, ujmuje prawo żywnościowe jako odrębną dyscyplinę regulującą bezpieczeństwo i jakość żywności. Przedmiotem analizy są zarówno regulacje unijne, jak i polskie, tzw. międzynarodowe prawo żywnościowe oraz w niezbędnym zakresie prawo żywnościowe niektórych państw. Omówione zostały systemy jakości żywności prawa publicznego (żywność ekologiczna, żywność genetycznie zmodyfikowana, żywność regionalna i tradycyjna, żywność wyróżniana znakiem władzy publicznej) i prywatnego. Książka omawia ponadto zagadnienia dotyczące suplementów diety oraz prawa człowieka w prawie żywnościowym (prawo do odpowiedniej żywności). Opracowanie będzie więc przydatne dla prawników, sędziów, producentów i dystrybutorów żywności, a także konsumentów żywności, którym pomoże dokonywać świadomych wyborów.

O „Systemie prawa żywnościowego” opowie prof. Roman Budzinowski. Prof. Małgorzata Korzycka i dr hab. Paweł Wojciechowski opowiedzą o powstawaniu książki i o pracach Pracowni Prawa Żywnościowego.

Spotkanie otworzą dr Ewa ButkiewiczJoanna Krakowiak z praktyki life science i postępowań regulacyjnych.

Zapraszamy do warszawskiej siedziby naszej kancelarii w czwartek 9 marca 2017 r. o godz. 15:30.