ABP Food Group jest obecne na polskim rynku od 2011 r. Posiada zakład produkcyjny w Pniewach, 50 kilometrów na zachód od Poznania, gdzie zatrudnia obecnie ponad 130 osób. Po znacznych nakładach kapitałowych, łącznie z zainstalowaniem nowej linii produkcyjnej w maju 2013 r., zakład w Pniewach stał się jednym z najbardziej wydajnych zakładów przetwórstwa mięsnego w Europie.
Zakład w Kłosowicach jest oddalony od zakładu w Pniewach o ok. 30 km. Po jego uruchomieniu ABP Poland sp. z o.o. przewiduje zwiększenie zatrudnienia do 250 osób.
– Polska jest drugim po Irlandii największym eksporterem wołowiny na rynek europejski, a ten rozwój pozwoli ABP Poland na dalsze umacnianie pozycji zrównoważonego dostawcy polskiej wołowiny o wysokiej jakości do odbiorców w całej Europie – powiedział Paul Finnerty, CEO ABP Food Group. – Gdy wchodziliśmy na polski rynek, zamierzaliśmy zbudować biznes znaczącej skali, a ostatnia akwizycja jest kontynuacją tej strategii.
ABP Food Group przetwarza rocznie milion sztuk bydła w zakładach produkcyjnych w Irlandii, Wielkiej Brytanii i Polsce. Jest największym przetwórcą wołowiny w Irlandii i Wielkiej Brytanii oraz jednym z trzech największych w Europie. Zgodnie z informacją spółki zakład nabyty od włoskiej grupy Ferrarini pozwoli zwiększyć moce produkcyjne ABP Food Group w Polsce do ponad 100 000 krów rocznie.